Güncel Haberler

Rehberlik, denetim ve doğrulama faaliyetlerine ilişkin genelge Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan genelgeye göre, kamu hizmetlerinin etkin, verimli, şeffaf ve sorumlu bir şekilde sunulması ve rehberlik, teftiş ve denetim faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesi amacıyla bir dizi önemli düzenleme hayata geçirilecek. şekilde ve eksiksiz.

Genelge kapsamına giren kurallarla kamu hizmetlerinde vatandaş memnuniyetinin ve denetim faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması amaçlanıyor.

ÖNCELİKLİ HEDEF, VATANDAŞ MEMNUNİYETİ

Genelgeye göre, başta eğitim, sağlık, gıda ve ticaret gibi sektörler olmak üzere tüm kamu hizmetlerinin, vatandaşın artan memnuniyetini esas alan bir anlayışla sunulması sağlanacak.

Kamu hizmetlerinin sunumunda istek ve ihtiyaçlar en kısa sürede karşılanacaktır. Kayıt dışılığın ve fahiş fiyatlama uygulamalarının önlenmesi, güvenli gıda sağlanması, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, sağlık hizmetlerinde insan hayatının esas alınması gibi vatandaşların günlük yaşamını doğrudan etkileyen tüm işlem ve uygulamaların mevzuata uygun hale getirilmesi sağlanacaktır. ilgili mevzuata uygun olarak yürütülür ve kontrol edilir.

Genelge kapsamında kamu görevlilerinin niteliklerine uygun birim ve görevlerde çalıştırılması, iş disiplini ve iş performansının artırılması, kamu kaynaklarının maksimum tasarruf ve verimlilik esasına göre kullanılması sağlanacak. Kamu kaynaklarının tamamının maksimum tasarruf ve verimlilik esasına göre kullanılıp kullanılmadığı doğrulanacak.

Sorunlar hızlı ve doğrudan yerinde çözülerek kamu yönetimine olan güven korunacak. Ayrıca vatandaşların talep ve şikayetleri titizlikle araştırılarak çözüme kavuşturulacak. Kamu kurumlarına yapılan başvurulara ilişkin inceleme, inceleme veya soruşturmalar derhal başlatılacak ve sorumlular hakkında gerekli idari ve cezai işlemler başlatılacaktır.

KAMU HİZMETLERİNİ İYİLEŞTİRMEYE YÖNELİK KILAVUZLARA GÖRE DENETİM YAPILACAK

Kamu kurum ve kuruluşlarında denetim personeli ve birim yöneticileri tarafından yürütülen denetim faaliyetleri artık rehberlik ve denetim faaliyetleri olarak hayata geçirilecek.

Rehber bazlı denetim, denetlenen kurumlar ile gerçek ve tüzel kişilerin devam eden işlemleri, usulsüzlüklerin önlenmesine yönelik denetimler ve kamu hizmetlerinin iyileştirilmesine ve hizmet sunumunun geliştirilmesine katkı sağlayan performans kontrol çalışmaları da dahil olmak üzere tüm faaliyet ve işlemlerin kontrol ve denetimini kapsayacaktır. kapasite.

Kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet kalitesinin ve performansının artırılması amacıyla, denetim hizmeti sırasında kamu hizmeti gereklerine uygun olmayan usul, yöntem ve uygulamaların tespit edilmesi, eksiklik veya hataların yerinde giderilip düzeltilmesi sağlanacak, kamu hizmetine yönelik rehberlik sağlanacaktır. ilgili kurum ve personele hataları düzeltmek, eksiklikleri gidermek ve çözüm önerileri sunmak.

DENETİMDE TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM SAĞLANACAK

Denetim bilgi sistemleri, büyük veri ve yapay zeka uygulamaları gibi teknolojik olanaklardan yararlanılarak derinlemesine ve düzenli denetimler gerçekleştirilecek. Denetimler; Hiçbir alanı kontrol dışı bırakmadan, tam bir tarafsızlıkla gerçekleştirilecek ve risk analizine dayalı denetimlerle hataların önlenmesine yönelik önlemler alınacaktır.

Yetkili denetim görevlilerinin görevleri sırasında gerekli olan yardım, bilgi, belge, kayıt ve belge talep etme taleplerinin ilgili mevzuat çerçevesinde karşılanması sağlanacaktır.

Kamu kurum ve kuruluşlarının inceleme ve denetim faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla yönlendirme, teftiş ve denetimden sorumlu birimlerin izleme ve koordinasyonuna ilişkin işlemler Devlet Denetleme Kurulunca yürütülecektir.

Konsey, ilgili birimlerin yıllık çalışma programlarının, faaliyet raporlarının ve diğer çalışmalarının periyodik olarak izlenmesi ve değerlendirilmesi için gerekli takip sistemini oluşturacaktır.

BAŞKANLIK ALTINDA DDK'NIN YÜKSEK KALİTE DENETİM GÖREVLİSİ VAR

Anayasa'nın 108. maddesi ve 26.12.2007 tarih ve 2666 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca. 5'inci maddeye göre Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Cumhurbaşkanlığına bağlı en üst denetim organı olarak görev yapıyor.

DDK, idarenin hukuka uygun ve düzenli bir biçimde yürütülmesini ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla yargı organları ve denetime tabi diğer birimler dışındaki tüm kamu kurum ve kuruluşlarında her türlü idari soruşturma, inceleme, soruşturma ve incelemeleri yapar. düzenli ve verimli bir şekilde. Bu kapsamda ilgili kurum ve kuruluşların faaliyet ve işlemlerinin takibi düzenli olarak yapılmaktadır.

Kamu kurumlarının hizmet sunum kapasitesinin geliştirilmesi, gıda ve su kaynaklarının güvenliğinin sağlanması, devlet yardımlarının etkinliği gibi idari ve ekonomik konularda çalışmalar yapan DDK, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması gibi konularda inceleme ve araştırmalar yapıyor. Mesleki ve uygulamalı eğitimin, e-devletin ve siber güvenliğin etkinliğinin arttırılması. Aynı zamanda işini de yapıyor.

DDK ayrıca milli güvenlik ve terör gibi hassas konu ve kamuoyunu ilgilendiren olaylara ilişkin soruşturma ve denetim de yürütüyor. Kurul, görev alanına giren her türlü idari soruşturma ve soruşturmayı ilgili mevzuata uygun olarak yürütür.

DDK, teftiş ve denetim birimleri arasında koordinasyon ve uyumlaştırma faaliyetlerini yürütmektedir.

Kurul, en üst denetim organı olarak, kamu kurum ve kuruluşlarındaki denetim organlarının inceleme ve soruşturma faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar ile bu faaliyetlere ilişkin ilke, yöntem ve standartları belirler ve yayımlar. Denetleme ve soruşturma organlarının yürüttüğü tüm değerlendirme, soruşturma ve raporlama faaliyetlerinde Kurul tarafından belirlenen kurallara uyulur.

DDK, denetim görevleri kapsamında, Türkiye Varlık Fonu ile bağlı ortaklıkları ve alt fonlarının bağımsız denetimden geçmiş yıllık mali tablolarının ve faaliyetlerinin incelenmesi, raporlanması, mali kaynakların kullanımına ilişkin bildirim, şikayet ve soruşturmalara ilişkin inceleme ve soruşturmaların koordine edilmesinden sorumludur. Avrupa Birliği fonları ve programları tarafından sağlanan kaynaklar. Ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı birimlerinin bütçe işlemlerinin denetimi ve Hac teşkilatının faaliyetlerinin yıllık denetimi gibi görevleri de yürütmektedir.

(AA)Bu içerik Melih Kadir Yılmaz tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi gaziantep escort