Güncel Haberler

İsrail'in hava saldırıları nedeniyle yerlerinden edilen Lübnanlılar geçici ev bulmakta zorlanıyor

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

İsrail'in Lübnan'a yönelik hava saldırıları devam ederken, yerinden edilmiş insanlar yüksek kiralar nedeniyle kalacak yer bulmakta zorlanıyor.

REKLAM

Ahmed Mansour, Lübnan'ın Kaldeh bölgesinde bir ailenin zar zor barınabileceği bir evi diğer beş aileyle paylaşıyor.

İsrail'in Lübnan'daki aralıksız bombalamalarından kaçan pek çok kişi gibi o da yerinden edilmiş binlerce insandan biriydi ve şu anda fahiş kira fiyatlarıyla karşı karşıya.

80 yaşındaki Mansur, Euronews'e geçmişte evini zaten kaybettiğini söyledi.

Mansur, İsrail ile Hizbullah militanları arasında çatışmaların başlamasından bu yana İsrail'in yoğun bombardımanına maruz kalan sınır kasabası Aytarun'dan ayrılarak Karayeb kasabasına taşındı.

“Beyrut'a ulaşana kadar ailemle birlikte 14 saat yol harcadık. Ölümü kendi gözlerimizle gördük. İsrail saldırılarından kendimizi korumak için diğer beş aileyle birlikte bu evde kalmak zorundayız” dedi.

Özel bakıma ihtiyacı olan Mansur, yerinden edilmiş insanlarla aynı evde kalmayı beklemiyordu. Ancak her apartman sahibi fahiş kiralar ve zorlu koşullar talep ettiğinde başka seçeneği yoktu.

Bazı ev sahiplerinin iki ya da üç aylık, hatta bir yıllık kirayı bir kerede istedikleri söylentisi yayıldı. Mansur'un karşılaştığı türden bir “istismar” birçok ailenin başına geldi.

İsrail'in güney ve doğu Lübnan'daki köylere yönelik saldırılarını yoğunlaştırmasıyla son günlerde evlerinden zorla sürülen insanların sayısında artış yaşandı.

Lübnan Çevre Bakanı Nasser Yasin'e göre 150.000 kişi başka ülkelere sığınma talebinde bulundu.

30 yaşındaki Maha Farhat, Euronews'e evlerinin İsrail Hizbullah'ının en üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ün öldürüldüğü binanın yanında bulunduğunu söyledi. Daha güvenli bir yere taşınmamalarının nedeni “çılgın” kira fiyatları.

“Aylık gelirim sadece yemek giderimize yetiyor. Bu yüzden canımız tehlikeye rağmen güneydeki mahallelerden çıkamadık” dedi.

Lübnan Emlakçılar Birliği Başkanı Valid Musa, Euronews'e yaptığı açıklamada, çatışmalardan kaçan insanları “sömürmeye” çalışmanın doğru olmadığını belirterek, Lübnan'daki yasaların mülk sahiplerine “fiyat özgürlüğü” hakkını garanti ettiğini söyledi.

Musa'ya göre insanların sömürüsü çeşitli şekillerde gerçekleşmektedir. Bazı ev sahipleri, savaşın uzun sürmesi durumunda kiracıların kira ödeyemeyeceklerinden korktukları için evlerini kiralamayı reddediyorlar. Bazıları ayrıca “yeni kiracılar nedeniyle evlerinin İsrail tarafından hedef alınabileceğini” düşünüyor.

Musa'nın “akılsız sömürü” olarak tanımladığı fahiş kira artışları ve yıllık toplu kira talebi de dikkat çekiyor. Bu nedenle “savaş gibi istisnai durumlarda ev sahiplerinin zorla kira almasını engelleyen bir yasa olmalı” diyor.

Öte yandan fahiş artışlar sadece gayrimenkul sektöründe yaşanmıyor. Lübnanlı tüccarlar evlerini kaybeden insanların ihtiyaç duyduğu yatak ve yastık gibi diğer temel malların fiyatlarını da artırıyor.

REKLAM

Çevre Bakanı Yasin'e göre, tüm bu nedenlerle barınaklara sığınanların sayısı 50 bini aştı.

Ancak ülkedeki okullar, üniversiteler, kiliseler ve camiler kapılarını yerinden edilmiş insanlara açarak mezhepsel ve siyasi ayrımları aşan bir ulusal ve insani dayanışma örneği sergiliyor.

Pek çok Lübnanlı gönüllü süt, bebek bezi, ilaç, yiyecek, kıyafet, hijyen malzemeleri dağıtmak ve bağış toplamak için gönüllü oluyor.

Ancak İsrail ile Hizbullah militanları arasındaki çatışma hiçbir şeyi değiştirmiyor. İsrail'in Pazartesi gününden bu yana düzenlediği hava saldırılarında yaklaşık 700 kişinin öldüğü, 1.600'den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi.

REKLAM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi gaziantep escort