Hamas Mayıs ayından bu yana ilk kez Tel Aviv’e roket saldırısı düzenledi
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, Tel Aviv'e iki M90 roketiyle saldırı düzenledi.
Hamas'ın siyasi kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları Salı günü Tel Aviv'e iki uzun menzilli roket saldırısı düzenledi.
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'den atılan roketlerden birinin denize düştüğünü, diğerinin ise İsrail sınırını geçemediğini duyurdu.
Bu, Mayıs ayından bu yana Tel Aviv'e düzenlenen ilk roket saldırısıydı. Kassam Tugayları en son 26 Mayıs'ta Tel Aviv'e sekiz füzeyle saldırmıştı.
IDF, ağustos ayının başlarında yaptığı bir açıklamada, örgütün askeri kanadının lideri Muhammed Deif'in öldürüldüğünü duyurdu.
Ordunun X hesabında paylaşılan gönderide, “Artık doğrulayabiliriz: Muhammed Deif öldürüldü” denildi.
Hamas lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da, Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükrü ise Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta suikasta kurban gitti. Ardından gelen suikastların ardından Orta Doğu'daki gerilim daha da arttı.
İran, Tahran'daki suikasta misilleme yapılacağını iddia ederken, İsrail tarafı, Hamas militanlarının 7 Ekim'deki saldırısına misilleme olarak “savaşı ateşleyen” liderlerin öldürüleceğine söz verdi.
İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim'deki saldırısında çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmüş, 250'ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail'in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.
İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze'de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.
Gazze sağlık yetkililerine göre İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 40 bine yakın Filistinli öldürüldü, 90 binden fazlası da yaralandı.
Yıkılan Gazze'nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.
Güney Afrika'nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor.
Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetimine, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurma talimatı verdi.