Güncel Haberler

ABD ve İngiltere’nin Yemen operasyonu Kızıldeniz saldırılarını ve Husileri durduracak mı?

ABD ve İngiltere’nin Yemen’deki operasyonunun Orta Doğu’daki çatışmayı daha da derinleştirebileceğine dair korkular var.

REKLAM

İran destekli Husilerin Kızıldeniz’deki gemilere haftalarca düzenlediği saldırıların ardından ABD ve İngiltere, isyancıların kontrolündeki Yemen’e operasyon başlattı.

Uzmanlar, saldırıların Husileri ortadan kaldırma ihtimalinin düşük olduğunu ve isyancı grubun bölgede daha sert önlemler almayı tercih edebileceğini söylüyor.

Kızıldeniz saldırılarında ne oldu?

ABD Merkez Komutanlığı, savaş uçakları ve Tomahawk füzelerinin kullanıldığı saldırıda 100’den fazla hassas güdümlü mühimmatın 16 noktada 60 hedefi vurduğunu duyurdu.

İngiliz Hava Kuvvetleri, Typhoon savaş uçaklarının Yemen’in kuzeybatısındaki Bani’deki bir insansız hava aracı fırlatma sahasına ve Abs’taki bir havaalanına güdümlü bombalar düşürdüğünü kaydetti.

Husiler, başkent Sana ile Hodeida, Taez, Hacca ve Saada vilayetlerindeki bölgelere 73 saldırı gerçekleştirildiğini; Olayda 5 kişinin öldüğü, 6 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Operasyon ne kadar etkiliydi?

Analistler ABD-İngiltere bombardımanının etkinliği konusunda bölünmüş durumda.

Çünkü Suudi liderliğindeki askeri koalisyon, yıllarca süren hava saldırılarına rağmen Husileri yenmeyi başaramadı.

Düşünce kuruluşu Sanaa Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin kurucularından Maged Al-Madhaji, AFP’ye verdiği demeçte, “Husiler hava saldırılarına karşı bağışıklıdır” dedi.

Al, “Yıllardır bölgenin zorlu coğrafyasından yararlanarak saldırılardan kaçınmayı ve cephaneliklerini gizlemeyi öğrendiler. Dolayısıyla bu saldırılar bazı askeri yeteneklerini yok edebilir ama ortadan kaldırmaz ve tehdit yüksek olmaya devam ediyor.” – dedi Madhaji. dedi.

Orta Doğu Enstitüsü’nden Fatima Abo Alasrar, saldırıların “Husilerin askeri yeteneklerini önemli ölçüde bozacağını, özellikle de uluslararası nakliye hatlarını tehdit edeceğini” söyledi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü araştırmacılarından Fabian Hinz, saldırıların etkililiğinin Husilerin pozisyonlarına ilişkin Amerikan istihbaratına bağlı olacağını vurguladı.

Hinz, “Husilerin kullandığı sistemlerin çoğu oldukça küçük ve hareketli, dolayısıyla bunları ülke geneline yerleştirmek kolay” dedi.

Araştırmacı, “Husiler Yemen’deki savaş sırasında uyum sağladı. Varlıklarını gizleme konusunda çok iyiler. Dolayısıyla depolama alanlarının, fırlatma sahalarının nerede olduğunu veya üst düzey kişilerin kim olduğunu bilmek çok önemli” dedi. Dedi.

Bundan sonra ne olacak?

Saldırıların ardından Husilerin Körfez’deki ABD askeri üsleri de dahil olmak üzere Washington’un çıkarlarını hedef alacağı ve Orta Doğu’daki çatışmayı daha da genişleteceği yönünde korkular var.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin misafir üyesi Cinzia Bianco, bunun Husiler için çok ileri bir adım olacağını söyledi.

Bianco, AFP’ye verdiği demeçte, “Bu büyük bir provokasyon olacaktır ve hem onlar hem de İran, bunun kaçınılmaz olarak Yemen’de ABD öncülüğünde çok daha büyük bir uluslararası operasyonun başlamasını tetikleyeceğini çok iyi biliyorlar.”

Hinz, “İran gibi büyük oyuncuların bölgesel bir savaştan kaçınmak istemesi nedeniyle bölgesel gerilimin tırmanma riski düşük görünüyor” dedi. dedi.

Danışmanlık Navanti Group’tan Muhammed Albasha’ya göre Husiler bunun yerine Kızıldeniz’de daha sert önlemler almayı tercih edebilir.

REKLAM

Albasha, Husilerin Kızıldeniz veya Umman Denizi’nde çok sayıda insansız hava aracı, füze, mayın ve el yapımı patlayıcıyla “daha koordineli bir sürü saldırısı planlıyor olabileceğini” kaydetti.

Hinz, “Husilerin ellerindeki imkanlarla gemilere saldırmaya devam etmesi çok muhtemel görünüyor. Cevap vermelerini bekliyorum.”

Husiler, dünyanın en yoğun ticaret yollarından biri olan Kızıldeniz’de İsrail ile bağlantısı olduğuna inandıkları gemileri hedef almaya devam edeceklerini söylüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi gaziantep escort