Güncel Haberler

594 milyar lira sabit yatırımla 246 bin istihdamın önünü açtık

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri ve Üretim Teknolojileri Fuarı'nın açılışı, Bakan Kacır'ın katılımıyla İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, burada yaptığı konuşmada, toplumların gıdaya sürdürülebilir, sürekli ve kesintisiz erişiminin sadece sosyal politika unsuru değil aynı zamanda en temel insan haklarından biri olduğunu söyledi.

Gıda arz güvenliğinin, insanlığın binlerce yıldır üzerinde durduğu bir konu olduğunu ve tarihten bu yana doğrudan gıda temini için çeşitli tedbirler geliştirdiğini vurgulayan Kacır, şöyle konuştu:

“Günümüzde bazen lezzet artırıcı işlemler olarak düşündüğümüz kurutma, fermantasyon gibi yöntemler aslında atalarımızın arz güvenliği için aldığı önlemlerdi. Güvenlik, gündemimizi meşgul etmeye devam ediyor İklim krizleri, salgın hastalıklar, küresel göçler “Ve bölgesel savaşlar, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun tüm ülkeler için tarım ve gıdayı ikame edilemez hale getiriyor. Tarım ve sanayi politikalarımızı buna göre şekillendiriyor ve güncelliyoruz.”

“594 milyar sabit yatırımla 246 bin istihdam yarattık”

Bakan Kacır, tarım-sanayi entegrasyonunun güçlendirilmesi yönünde önemli adımlar attıklarını, Türkiye'nin tarımsal potansiyelini çiftçi, girişimci ve işçiler için ekonomik değere dönüştürmek için çalıştıklarını söyledi.

Tarım ürünlerinin en önemli müşterisi olan gıda sektörüne birçok açıdan destek verdiklerini belirten Kacır, yatırım, istihdam, üretim, güzergah açısından kalkınma yolunda öncü sektörler arasında yerini almasını sağladıklarını kaydetti. buluş ve ihracat.

Kacır, şöyle konuştu: “2002 yılından bu yana gıda ürünleri imalatına yönelik 8 bin 268 yatırıma teşvik belgesi verdik. Bu teşvikler kapsamında 594 milyar liralık sabit yatırımla 201 bin istihdamın önünü açtık. Bunlardan 11'i 'Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri'dir.” “Bölgemizdeki girişimci ve sanayicilerimiz 'gıda üretimi' yapıyor ve bu işletmelerde yaklaşık 185 bin kişiye istihdam olanağı sağlıyoruz.” dedi.

Kacır, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yürütülen uluslararası standartlara göre helal gıda belgelendirme ve belgelendirme sistemi ile Türkiye'nin helal üretim altyapısını da güçlendirdiklerini söyledi.

“Yüksek teknolojili gıda üretiminin adresi ve merkezi olmak istiyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonu doğrultusunda, gıda sektöründe araştırma odaklı üretim ve gelişmeyi ön planda tutarak, sektörün yenilikçi ve rekabetçi üretim altyapısını adım adım ileriye taşıdıklarını açıkladı. her alanda olduğu gibi.

Tarım ve gıda sektörünün bilim, teknoloji ve inovasyon dünyası ile bağlarını güçlendirmeye devam ettiğini vurgulayan Kacır, şöyle devam etti:

“Gıda sanayimizin teknoloji ve inovasyon odaklı dönüşümüne yön veren 60 Ar-Ge merkezimiz ve teknoparkımız bünyesinde 161 teknoloji girişimine destek sağlıyoruz. İlk teknopark olan Mersin Agropark'ı kurarak gıda ve tarım teknolojilerinde yeni girişimlerin ortaya çıkmasını hızlandırıyoruz. Ülkemizde tarım-gıda sektöründe uzmanlaşmış TÜBİTAK Akademi, bilim insan ve özel sektörde araştırma ve geliştirmeyi destekleme programları kapsamında gıda alanında yürütülen 3.102 projeye 11,8 milyar lira destek sağladık. Geçtiğimiz 22 yılda bu alanda araştırma yapan 1.643 bilim insanına ve gence, Avrupa Birliği tarafından desteklenen Türkiye'nin en büyük gıda araştırma ve geliştirmesi -GE ve inovasyon projesi “INNOFOOD” ile Türkiye Gıda İnovasyon Ajansı platformunu oluşturduk. (TÜGİP), yiyecek ve içecek sektörünün tüm paydaşlarını kapsayan bir iletişim ağı ve kümelenme platformudur.

Gıda İnovasyon Merkezi'ni gıda ve içecek sektörüne çözüm ortağı olarak hayata geçirdiklerini belirten Kacır, projenin gıda sektöründe öncüsü ve paydaşı olan Gaziantep'te pilot fıstık üretim tesisini devreye aldıklarını, gıda test ve analizlerini gerçekleştirdikleri bilgisini paylaştı. Şanlıurfa ve Giresun'daki laboratuvarlar.

Kacır, şöyle konuştu: “Attığımız bu adımlarla dünyayla bütünleşerek, gıda sanayimizin mevcut üretim kabiliyetlerini teknolojik gelişim altyapımızla destekleyerek yüksek teknoloji odaklı gıda üretiminin adresi ve merkezi olmayı hedefliyoruz”. Dedi.

“Gıda ve gastronomi sektörüne 680 projeyle 5 milyar liralık yatırım hacmi yarattık”

Bakan Kacır, bir ayağıyla gıda sektörünü araştırma-geliştirme ve inovasyona bir pusula gibi bağlarken diğer ayağıyla Türkiye lezzetlerini kıymetli bir hazineye dönüştürdüklerini vurguladı.

Kacır, şöyle konuştu: “Yerel ve geleneksel değerlerimizi inovasyon ve teknolojiyle birleştirmeyi ön planda tutan 'Yerel Kalkınma Hamlesi' vizyonumuz doğrultusunda, gıda ve gastronomi ürünleri sektörüne yönelik kalkınma ajanslarının hayata geçirdiği 680 projeye 2019'dan bu yana destek verdik. Yararlanıcıların eş finansmanı ile 3,2 milyar liralık yatırım hacmi yaratan, 5 milyar liralık yatırım hacmi yaratan 'Topraklarımızın bereketini, birikimini, çeşitliliğini ve mutfak kültürümüzün zenginliğini' Anadolu Halkları projesi. “dedi.

Anadolu'nun bereketli topraklarında yetişen ürünleri bir araya getirerek Türkiye ve dünyayla paylaştıklarını belirten Kacır, toplumsal faydayı, sürekliliği ve sürdürülebilirliği esas alan projelerle tarım ve gıda sektöründeki üreticilerin önünü açtıklarını söyledi.

Kacır, her türlü girişime tüm kaynaklarıyla destek verdiklerinin altını çizdi.

“Bugüne kadar tescilli 1600 coğrafi işaretimiz ve geleneksel ürünümüz var.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Türkiye genelinde yerel lezzetleri coğrafi işaretle tescil ettirerek hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruduğunu belirterek, bugüne kadar 1600 tescilli coğrafi işaret ve geleneksel ürünün bulunduğunu söyledi.

Kacır, bugün iki coğrafi işaretli ürünün daha tescillendiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Osmaniye fıstığı ve Bingöl balının Avrupa Birliği coğrafi işaretini alması bizi mutlu etti, hayırlı olsun, özellikle son dönemde tescilli coğrafi işaretlerimizin uluslararası tanınırlığını hızlandırmak ve güçlendirmek adına Avrupa Birliği coğrafi işaret tescillerinde bir atılım gerçekleştirdik. gösterge ürünleri ve bunların ekonomik değere dönüşmesi ve dolayısıyla 23 ürünümüzün Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilini aldık. Bu listeyi büyütüp genişletmeye ve bu listede yer alan tüm ürünlerimizi korumaya ve siz girişimcilere ve yatırımcılara destek olmaya devam edeceğiz. Yöresel ürünlerimizin tescilinden üretimine, markalaşmasına ve pazarlanmasına kadar “Süreçlere destek vermeye ve ekonomik değerini artırmaya devam edeceğiz”.

Dünyada her 9 kişiden 1'inin açlık çektiğini belirten Kacır, tonlarca gıdanın israf edildiğinin altını çizerek, amacın “sıfır gıda kaybı” hedefiyle gıda israfının önüne geçmek olduğunu kaydetti.

Kacır, inovasyonu destekleyerek ve gıda israfını önleyerek yiyecek içecek sektörünün ve sektörü besleyen diğer alanların Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasında öncü rol üstlenmesini sağlayacak tüm girişimlere destek vereceklerini söyledi.

Gıda, teknoloji ve ihracatı bir araya getirmesi nedeniyle fuarı çok değerli bulduğunu belirten Kacır, şöyle konuştu: “Zengin ve kaliteli ürünlerimizi daha geniş kitlelerle buluşturma fırsatı sunan organizasyona gösterilen ilginin daha geniş kitlelere ulaşmasını diliyorum. Sektörde yeni işbirliklerinin temellerini attığına inanıyorum; işlenmiş gıda, içecek, şekerleme, “Gıda katkı maddeleri, Gıda işleme ve paketleme başta olmak üzere gıda sektöründeki tüm paydaşların katılımıyla gerçekleşen bu fuar bu yıl da fuarda yer alacak. Geçmiş yıllardaki gelişmeler ülkemizin üretim odaklı büyümesine çok katmanlı bir etki yapacaktır” dedi.

Fuar, Türkiye'nin ticaret hacmini güçlendirmeyi hedefliyor

F İstanbul Yiyecek İçecek Ürünleri ve Üretim Teknolojileri Fuarı, çeşitli sektörlerden firmalara ürün ve hizmetlerini sergileme, yeni iş ilişkileri kurma ve mevcut ilişkileri güçlendirme fırsatları sunarak yurt içi ve yurt dışı ticaretteki konumunu korumayı ve güçlendirmeyi hedefliyor.

İşlenmiş gıda, içecek, şekerleme, gıda katkı maddeleri, gıda işleme ve ambalaj sektörleri başta olmak üzere gıda sektörünün tüm paydaşlarının katılımıyla Türkiye'de düzenlenen global fuarda firmalar, üretim konularına göre farklı pavyonlarda ürünlerini sergiliyor.

Fuar 13 Temmuz Cumartesi günü sona erecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş