Güncel Haberler

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye notları AK Parti döneminde nasıl değişti?

Uluslararası derecelendirme kuruluşları Moody’s, S&P ve Fitch’in yakın zamanda açıkladığı Türkiye’nin kredi notları yatırım yapılabilir seviyenin altında. Türkiye’ye verilen son kredi notları “çok spekülatif”.

REKLAM

Türkiye’nin son yıllarda rekor kıran kredi risk primi, yeni ekonomi yönetiminin faiz kararlarının ardından düşüşünü sürdürüyor. Mayıs 2023’te 700 baz puana ulaşan 5 yıllık kredi risk primi (CDS), Mart 2021’den bu yana ilk kez 300 baz puanın altına düşerek 299,9 baz puana geriledi. Uluslararası derecelendirme kuruluşları da Türkiye’ye verdikleri notları güncelliyor.

Peki Türkiye’nin mevcut kredi notu nedir? AK Parti iktidarı döneminde Fitch, Moody’s, S&P gibi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notu nasıl değişti?

Nureddin Nebati’den görevi devralan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin durumunu şöyle özetledi: “Rasyonel temele dönmekten başka çare yok.”

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında iktidara gelen yeni ekonomi yönetimi belirsizlikleri azaltmaya çalışıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önceki sert ve kararlı açıklamalarına rağmen resmi faiz oranını yüzde 8,50’den yüzde 40’a çıkardı.

Bu adımların ardından uluslararası derecelendirme kuruluşları da Türkiye’nin notunu yükseltmeye başladı. Standard & Poor’s (S&P), 30 Kasım 2023 tarihinde Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit etmiş, kredi notunun görünümünü ise ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirmişti.

Fitch Ratings, 9 Eylül 2023 tarihinde Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit etmiş ve not görünümünü 2 yıl sonra ‘negatif’ten ‘durağan’a yükselttiğini açıklamıştı.

Moody’s’in 15 Aralık’ta Türkiye’nin kredi notunu ve not görünümünü yükseltebileceği bekleniyordu ancak bu gerçekleşmedi. Moody’s Türkiye’nin kredi notu çalışmasının yapılmadığını söyledi.

Moody’s şu anda Türkiye’nin kredi notunu “B3”, not görünümünü ise “durağan” olarak derecelendiriyor. Moody’s, 12 Ağustos 2022’den bu yana Türkiye’nin notunu güncellemiyor.

Moody’s, S&P ve Fitch’in kredi notları neden önemli?

Moody’s, S&P ve Fitch, kredi derecelendirme pazarının %95’ini kontrol ediyor. Bu

Kurum derecelendirmelerinin yatırım dünyası üzerinde önemli bir etkisi vardır. Notlarla yetinmeyen Türkiye, “yerli ve milli” bir derecelendirme kuruluşu oluşturmaya kalkarsa, adı geçen üç şirketin notları yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

Euronews’in hazırladığı aşağıdaki görselde Türkiye’ye verilen son oylar sarı renkle işaretlenmiştir.

Kurumların derecelendirmeleri temel olarak “yatırım yapılabilir” ve “spekülatif” olmak üzere ikiye ayrılıyor. En

En kötüsü “battı”.

Üç derecelendirme kuruluşunun da kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin oldukça altında. Türkiye’ye verilen son kredi notları “çok spekülatif”.

AK Parti iktidara geldikten sonra Türkiye’nin notu giderek yükselmeye başladı. Ancak son yıllarda puanlarda ciddi bir düşüş var.

2001 krizi sırasında ekonomik koşulların sürekli değişmesi nedeniyle kredi derecelendirme kuruluşları notlarını birkaç kez güncellemiştir. Bu nedenle Türkiye’nin kredi notları sıklıkla 2001 kriziyle karşılaştırılıyor.

Diğer bazı ülkelerin puanlarıyla karşılaştırma

Türkiye’nin kredi notu, gelişmekte olan ülkeler de dahil olmak üzere bazı ülkelerle karşılaştırıldığında genel olarak daha düşük olduğu görülmektedir.

Çin, Brezilya, Malezya ve Güney Afrika’nın 15 Aralık 2023’te açıklanan son notları Türkiye’den daha iyi durumda.

REKLAM

Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) 2022’de rekor kırdı

Öte yandan, 18 Temmuz 2022’de Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) tüm zamanların rekorunu kırarak 908,4 puana ulaştı. Worldgovernmentbonds internet sitesine göre CDS priminin en düşük puanı ve tarihi 5 Ocak 2018’de 152,3’tü.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi