Kusmaya ne iyi gelir? Kusmanın daha hızlı geçmesini sağlayan şey nedir? Kusmayı durdurmak için ne yapmalı?
Bulantı genellikle kusma meydana gelmeden önce hissedilir. Ayrıca kusmanın vücuda bazı etkileri vardır. Kusmayı durdurmak için oturmanız ve mideniz bulanırsa aktivitelerinizi sınırlamanız gerekir. Ayrıca zencefilli içecekler içmek ve buz küplerini çiğnemek de kusmayı durdurmak için evde uygulanabilecek basit ve etkili yöntemlerden bazılarıdır.
Kusmaya ne sebep olur?
Pek çok farklı sebepten kaynaklanan kusma oldukça endişe verici bir durumdur. Ancak kusmayı hafifletmek veya durdurmak için bazı yöntemler vardır ancak bu yöntemler kusmanın nedenine göre değişir. Kusmaya neden olabilecek durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Mide ve bağırsak sorunları: Gıda zehirlenmesi, mide virüsü veya bakteriyel enfeksiyon, mide ülseri.
- Sindirim sistemi sorunları: Asit reflü, bağırsak fonksiyon bozukluğu.
- Bulaşıcı hastalıklar: Grip ve soğuk algınlığı, apandisit veya pankreatit.
- Bazı ilaçların yan etkileri: Özellikle kemoterapi veya ağrı kesiciler mide bulantısına neden olabilir.
- Alkol ve madde kullanımı: Uyuşturucu ve alkol nedeniyle zehirlenme.
- Duygusal ve psikolojik faktörler: Stres ve kaygı, korku veya şok.
- Hareket hastalığı: Araçta, gemide veya uçakta yolculuk sırasında bulantı ve kusma meydana gelebilir.
- Hormonal değişiklikler: Hamileliğin ilk birkaç gününde bulantı ve kusma oldukça yaygın olabilir.
Kusmaya ne iyi gelir?
Bazı yöntemler günlük yaşamı olumsuz etkileyen bir faktör olan kusmayı hafifletebilir ve kusmayı durdurmanıza yardımcı olabilir. Kusmaya karşı faydalı yöntemler şunlardır:
- Derin nefesler alın, havayı burnunuzdan ciğerlerinize çekin. Yavaş nefes almak kusmaya iyi gelir.
- Az tuzlu kraker yemek kanıtlanmış ve oldukça etkili yöntemlerden biridir. Mide asitlerinin emilmesine yardımcı olan krakerler kusmaya iyi gelir.
- Bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Kusmayı ve dehidrasyonu önlemek için bol miktarda sıvı içirin. Ancak sıvılar yavaş yavaş yudumlanmalıdır.
- Sindirimi zor olan yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Sindirimi kolay ve mideyi rahatlatan besinler tüketilmelidir. Muz ve pirinç gibi.
- Aromaterapi hem mide bulantısına hem de kusmaya iyi gelir. Nane yağı veya zencefil çayı gibi doğal ilaçlar mide bulantısını azaltır ve kusmayı hafifletir.
- kusma tedavisi Yöntemlerden biri soğuk uygulamadır. Soğuk kompres baş ve boyun bölgesine uygulandığında kusmaya birebirdir.
- Bileklere akupunktur uygulamak duygusal kusma hissini önleyen bir yöntemdir. Geleneksel Çin tıbbında belirli bölgeleri uyarmak amacıyla oldukça sık uygulanmaktadır.
Kusmayı durdurmak için ne yapmalı?
Kusmayı durdurmak için kullanılan çeşitli yöntemler vardır. Kusmayı hızlı bir şekilde durdurmanın ilk yöntemi yavaş yavaş bol miktarda sıvı tüketmektir. Mideyi rahatlatmak için birkaç yudum su içilerek kusma durdurulabilir. Sindirilmesi zor besinler hem mide bulantısına hem de kusmaya iyi gelir. Özellikle muz ve tuzlu kraker tüketmek kusmayı durdurmaya yardımcı olan etkili yöntemlerden biridir.
Kusmanın daha hızlı kaybolmasını sağlayan şey nedir?
Birçok kişi kusmadan şikayetçi Kusmanın daha hızlı kaybolmasını sağlayan şey nedir? Bu konuda kendini sorgular ve araştırmalar yapar. Rahat bir ortamda dinlenmek, kusmayı hızla gidermek için uygulayabileceğiniz yöntemlerden biridir. Sessiz bir yerde uzanmanız ve vücudunuzun iyileşmesine izin vermeniz gerekir. Ayrıca bitki çaylarından da yardım alabilirsiniz. Özellikle zencefil çayı, rezene çayı, karanfil çayı ve nane çayı kusmaya en iyi gelen bitki çayları arasındadır. Nane çayı kusmaya iyi geldiği gibi, nane yağı da mide bulantısı ve kusmaya etkilidir. Kusmayı gidermek için uçucu yağlar kullanılabilir. Kusmayı durdurmak için karanfil, zencefil, limon ve lavanta gibi kokular kullanılabilir.