Güncel Haberler

Ticari araçların kayıt dışı akaryakıt alımına yakın takip

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuya ilişkin değerlendirmesinde, çalışmalarının amacının vergi adaletini ve verimliliğini artırmak olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Daha fazla kazanandan daha fazla vergi toplayacağız. Bütçe finansmanını iyileştireceğiz. Kayıt dışılığı azaltıyoruz” dedi.

Akaryakıt piyasasında eşit rekabetin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla çok sayıda düzenleme ve çalışmayı hayata geçirdiklerini hatırlatan Şimşek, akaryakıt istasyonlarında yapılan satış işlemlerinde mali güvenliğin sağlanması ve kontrollerin etkinliğinin artırılması amacıyla, İstasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kayıt cihazlarına plaka bilgilerinin otomatik olarak tanımlanmasını sağlayan sistem kuruludur. İzlenebilirlik sistemi kurmaya karar verdiklerini vurguladı.

Darphane Matbaa ve Damga Genel Müdürlüğü tarafından milli araç kimlik sisteminin devreye alınacağını belirten Şimşek, şöyle konuştu: “Darphane tarafından geliştirilen sistem ile akaryakıt istasyonlarında akaryakıt satışlarında araç plaka bilgileri güvenli bir şekilde otomatik olarak iletilecek. Yeni nesil akaryakıt pompalarının ödeme kayıt cihazlarına uygulamaya başlama tarihi “1 Ocak 2025 tarihinden itibaren ödeme kayıt cihazlarına araç plakaları manuel olarak girilmeyecektir. Sistemde düzenlenmeyen belgeler. Zorunlu taşıtlar için ise vergi kanunları kapsamında hiç düzenlenmemiş sayılacak.” dedi.

“Öncelikle bireysel araçlar sisteme gönüllü olarak katılabilecek.”

Türkiye'de 2,5 milyon vergi mükellefinin 8 milyon araca sahip olduğunu, 2,5 milyon aracın ise özel şirketlere ait araç tanıma sistemlerini kullandığını kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:

“Özel Araç Tanıma Sistemleri aracılığıyla her yıl yaklaşık 223 milyar lira değerinde akaryakıt satın alınıyor. Ulusal Araç Tanıma Sistemi'nin tüm ticari araçlarda kullanılmasıyla, araç tanıma sistemi kullanmayan 5,5 milyon ticari aracın yıllık değeri ve Akaryakıt istasyonlarında plakaları manuel olarak girilen yaklaşık 490 milyar liralık vergi mükelleflerine ait 8 milyon aracın tamamının sisteme dahil edilmesiyle sadece akaryakıt sektöründe 713 milyar liralık akaryakıt tüketimi dijital olarak takip ve takip edilecek. Düzensiz tahsilatlara ve 75 milyar liralık faturalara yıllık en az 15 milyar lira vergi getirilecek. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin devreye girmesiyle, benzin istasyonlarında manuel plaka kullanımının önüne geçilerek vergi kaybının önlenmesi yönünde önemli bir adım atılacak. giriş ve dolayısıyla yakıt makbuzlarının yasadışı olarak verilmesi.”

Ülkede bireysel araçlar dahil 29 milyon aracın bulunduğunu belirten Şimşek, bireysel araçların öncelikle gönüllü olarak sisteme dahil edilebileceğini vurguladı.

“Tüm yakıt doldurma bilgileri saklanacak”

Şimşek, sistemin akaryakıt istasyonları ve araçlara kurulacak cihaz ve yazılımlarla entegre bir altyapı olarak tasarlandığını söyledi. Araçların yakıt deposu girişine “araç tanımlama ünitesi” adı verilen cihazların, yakıt pompalarındaki tabancaların üzerine de “araç tanımlama okuyucusu” adı verilen cihazların yerleştirileceğini anlatan Şimşek, bu iki cihaz aracılığıyla Araç kimlik bilgilerinin alınacağını söyledi. Cihazlar güvenli bir şekilde kasaya iletilecektir.

Sistem içerisinde ilgili tarafların bilgi, veri, iş ve işlemlerini girebilecekleri bir portal ve çağrı merkezini hizmete alacaklarını vurgulayan Şimşek, ayrıca iç uygulama kapsamında üretilen her türlü verinin kayıt altına alındığı veri merkezlerinin de bulunacağını söyledi. elektronik ortama aktarılarak arşivleme, analiz ve izleme işlemleri yapılabilmektedir. Cihazların ve araç bilgilerinin birbirine bağlanarak istasyonlardan araçların akaryakıt alım işleminin otomatik olarak yapıldığını söyleyen Şimşek, pompa, kasa, akaryakıt istasyonu ve ben bilgilerinin de istasyonlarla ilişkilendirildiğini vurguladı. akaryakıt dağıtım şirketi.

Akaryakıt alım sürecinin tamamında cihaz ve modüllerin birbirleriyle güvenli bir şekilde iletişim kurduğunu belirten Şimşek, şöyle konuştu: “Akaryakıt ikmal işlemlerinin doğrulanması için tüm bilgiler güvenli bir şekilde saklanacak.” dedi.

“Yıl sonuna kadar gerekli cihazlar kurulacak”

Bakan Şimşek, uygulama kapsamına girecek kesimlerle ilgili de uyarıda bulunarak şunları söyledi:

“Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesinin nozuluna bu cihazı taktırması gerekiyor. Ulusal Taşıt Tanımlama Sistemi ile yaklaşık 8 milyon araç kiralama amaçlı satın alındı ​​veya faaliyete girdi. ve işyerlerinde kullanılan araçlara 31 Aralık'a kadar araç tanımlama ünitesi takılacak.' “Akaryakıt istasyonlarının bu sistemin kurulması ve işletilmesi sırasında gerekli her türlü desteği sağlaması önemlidir. Sistem içerisinde yapılan bağlantıların sürdürülmesi ve sistemin sürekli çevrimiçi kalmasının sorumluluğu, akaryakıt istasyonunu işleten vergi mükellefinde olacaktır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi gaziantep escort