Güney Kore'de eski savunma bakanı gözaltına alındı
Güney Kore'nin Yonhap haber ajansına göre Kim, Seul Merkez Savcılığı'nda sıkıyönetim ilanındaki rolü hakkında ifade verdikten sonra tutuklandı.
Yoon ve bakanları hakkında vatana ihanet suçlamasıyla yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan eski bakanın cep telefonuna el konulurken polis, evinde ve ofisinde arama yaptı.
Savunma Bakanlığı daha önce Kim'in Yoon'a sıkıyönetim ilan etmesini önerdiğini doğrulamıştı. Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Servisi'nin eski başkanı Kim'in Yoon'a yakın olduğu biliniyor.
Olayın ertesi günü, yani 4 Aralık'ta Kim, sıkıyönetim ilan ederek endişe ve kaosa neden olduğu için vatandaşlardan özür diledi. Sıkıyönetim ile ilgili görevlerini yerine getiren askerlerin tüm talimatları kendisinden aldığını belirten Kim, tüm sorumluluğu üstlendiğini kaydetti ve Yoon'a istifa etme niyetini bildirdi.
Başkan Yoon, 5 Aralık'ta eski Bakan Kim'in istifasını kabul etti ve Güney Kore'nin Suudi Arabistan büyükelçisi, emekli general ve Kore Güney ABD Birleşik Kuvvetler Komutanlığı eski komutanı Choi Byung-huk'u aday gösterdi.
Güney Kore'de sıkıyönetim ilanı
Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, “muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlerde bulunduğu” gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş, ancak parlamentonun kararı iptal etmesi ve Meclis tarafından onaylanması üzerine geri adım atmıştı. Bakanlar Kurulu.
Yoon muhalefeti “hükümetin işleyişini engellemekle” suçladı ve sıkıyönetim yasasının “Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını” savundu.
Sıkıyönetim ilanının ardından Milli Savunma Bakanlığı, ordu komutanlarına toplantı emri vererek tedbirli olma çağrısında bulundu. Öte yandan “sıkıyönetim birliği” olarak görevlendirilen askerlerin TBMM'ye girdiği bildirildi.
TBMM'nin olağanüstü oturumunda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin önerge 190 milletvekilinin oyu ile kabul edildi. TBMM Başkanlığı, oylamanın ardından sıkıyönetim uygulamasının “kaldırıldığını” duyurdu.
Daha sonra Yoon, Bakanlar Kurulu'nu topladı ve kabinenin onayının ardından sıkıyönetime son verdiğini duyurdu.
Ana Demokrat Parti (DP) ve 5 küçük muhalefet partisi, Yoon'un sıkıyönetim ilanının anayasa ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle cumhurbaşkanının görevden alınması yönünde parlamentoya önerge sundu.
Kabul edilebilmesi için 200 milletvekilinin onayını gerektiren önerge yeterli sayıya ulaşılamadığı için kabul edilmedi.