Dikkat! Konserve hazırlarken ve tüketirken bu hatalar sağlığınızdan edebilir! – SAĞLIK
Son zamanlarda pek çok evde konserve hazırlama telaşı yaşanıyor. Yaz meyve ve sebzelerin lezzetini ve faydalarını kaybetmemek için konserve yapmak, geleneksel gıdaların muhafaza edilmesinin temel yöntemlerinden biridir. Ama dikkatli olun! Hazırlayacağınız konservelerden sağlığınıza fayda sağlamayı umsanız bile dikkat edilmesi gereken bazı kuralları göz ardı ederek zarar verebilirsiniz! Acıbadem Bakırköy Sıla Bilgili Tokgöz Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı “Elbette evde hazırladığımız konserveler sağlıklı beslenmenin bir parçası. Konserveleme sırasında uygulanan ısıl işlem, zararlı mikroorganizmaların yok edilmesini, dolayısıyla bozulmaların ve gıdalardaki zararlı etkilerin ortadan kaldırılmasını amaçlamaktadır. Ancak yüksek sıcaklıklarda kaynatmak, vücuttaki karbonhidratların yakılmasına yardımcı olan ısıya duyarlı, suda çözünen C vitamini ve tiaminin miktarında bir miktar azalmaya neden olabilir. “Ayrıca hazırlama, saklama ve tüketim sırasında belirli kurallara uyulmaması sağlığa ciddi zararlar verebilir.” Beslenme ve diyet uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, evde konserve hazırlarken, saklarken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken 7 önemli kuralı anlattı, evde muhafaza edilebilecek meyve ve sebzeler hakkında bilgiler verdi, önemli uyarı ve püf noktaları verdi.
- Kaliteli, taze, çürümez konserve malzemesini seçin
Konserve için kullanılacak sebze ve meyveler taze, yara ve çürüklerden arındırılmış olmalı, küflü ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır. Ön hazırlık sırasında meyve ve sebzeler akan su altında iyice yıkanmalı ve konserveye uygun olacak şekilde doğranmalıdır.
- Uygulanacak ısıl işlemin süresine ve sıcaklığına dikkat edin.
Konserve gıdalarda sağlığa zarar veren mikroorganizmaların üremesini engelleyen en önemli şey; Uygulanan ısıl işlemin süresi ve sıcaklığıdır! Çoğunlukla konserve gıdalardan bulaşan “Clostridium Botulinum” adlı bakterinin toksini ciddi gıda zehirlenmelerine neden oluyor. Bu zehirlenmenin temel nedeni evde hazırlanan ve uygun süre ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan konserve yiyeceklerden kaynaklanmaktadır. Konserve gıdalarda mikroorganizma oluşumunu önlemek için C. botulinum toksininin yok edilmesi gerekmektedir. Sıcaklık 100 derecenin üzerinde olmalıdır. Bunun için meyve ve sebzelerin özellikle düdüklü tencere gibi basınçlı kaplarda asitlik seviyesine göre 10-20 dakika kadar kaynatılması gerekir. Aslında ısıya dayanıklı bazı toksinleri yok etmek için 116 dereceye kadar ısıtmak gerekiyor. Domates gibi asit düzeyi yüksek yiyecekler yaklaşık 20 dakika kaynatılmalıdır. Kaynatma sırasında tuz ve yağ ekleyebilirsiniz.
- Kullanacağınız kaba ve hijyenine dikkat edin.
Konserve yapmak için ısıya dayanıklı cam veya mikroorganizmaların çoğalamayacağı kapların kullanılması gerekir. Bu kaplarda çizik veya çatlak olmamasına dikkat edilmelidir. Bu kapların gelişebilecek zararlı mikroorganizmaları yok edecek sıcaklığa kadar ısıtılması gerekir. Kullanmadan önce cam kavanozlar akan su altında yıkanmalı ve daha sonra 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Kavanozların soğumadan önce sebzelerle doldurulması gerekir. Soğuk dolum kesinlikle yapılmamalıdır, aksi takdirde konserve yiyecekler çabuk bozulur ve zehirlenmelere neden olabilir.
- Daha önce kullanılmış kapsamalardan kaçının
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Kavanozların kapakları ısıya dayanıklı, hasarsız, içi korozyona uğramamış ve daha önce kullanılmamış olmalıdır. Daha önce kullanılan kapaklar tam kapanmıyor ve konservenin içine hava girmesine izin veriyor. Her zaman yeni, sterilize edilmiş kapaklar kullanmalısınız. “Bunun için akan su altında yıkanan kapakların tencerede 15 dakika kadar kaynatılması gerekiyor” diyor.
- Kutuyu gıdaya uygun şekilde kapatır
“Isıtılmış cam kavanozlara doldurma işlemi; Kaynama sırasında zaman kaybetmeden, kavanozdaki alanın 1/5'ini boş bırakarak yapılmalıdır. Doldurma boşluk kalmayacak şekilde yapılırsa sızıntı ve hava alma sorunları yaşanabilir. Doldurma işlemi tamamlandıktan sonra hijyeninden emin olduğunuz ve temiz bir havluyla kuruladığınız kapak kavanozun üzerine yerleştirilir. “Avuç içi basıncıyla 3 klik sesi duyuncaya kadar geriye doğru yuvarlayın ve bir kez sağa doğru bastırarak sızdırmaz bir kapanma sağlayın” diye uyaran Tokgöz, şöyle uyarıyor: “Yapılan en büyük hata ters çevirme işlemidir çünkü asla ters çevirmeyin. Kapağın iç yüzeyi ısıyla reaksiyona girebilir ve gıdanın asitli olması sağlığınıza zarar verebilir.”
- Konserve yiyecekleri saklarken ve tüketirken bu kurallara mutlaka uyun!
Hazırladığınız konserveler serin, kuru, güneş ışığından uzak bir yerde saklanmalıdır. Açılmamış kutular 6 aya kadar saklanabilir. Açılmış konserveler buzdolabında saklanmalı ve 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Aksi takdirde bakteri üremesi hızlanır ve gıda zehirlenmesine neden olur! Konserve yiyeceklerin hızlı tüketimini kolaylaştırmak için büyük kaplar yerine daha küçük kaplar tercih edilmelidir. Ekstra önlem almak istiyorsanız evde hazırlanan konserveler açıldıktan sonra en az 10 dakika kaynatılarak tüketilebilir.
- Tüketmeden önce kapağını mutlaka kontrol edin!
Beslenme ve diyet uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, şunları söyledi: “Konserveleri tüketmeden önce kapağını kontrol etmeniz gerekiyor. Göz kapağında şişlik ve bombelik varsa bu bakteri üremesinin göstergesidir. Bu durumda konserve yiyecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Ayrıca kapakta herhangi bir sızıntı veya küflenme veya sebzelerin renginde, dokusunda veya kokusunda bir değişiklik fark ederseniz konservenin bozulduğu anlaşılır. “Bozuk konserve yiyecekler asla yenmemeli” diyor.xxxxxxxxx Kutu Bilgisi xxxxxxxxxKonserve gıdalar Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, konserveleri ve faydalarını şöyle anlattı;1. Konserve Bamya: Besleyici ve düşük kalorili bir yemek olan bamya, yüksek lif içeriği sayesinde tokluk süresini uzatarak bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. 2. Konserve Bezelye: Demir, bakır ve magnezyum gibi sağlığa faydalı mineralleri içeren bezelye aynı zamanda önemli bir protein kaynağıdır. 100 gram bezelyede 18 gram protein bulunmaktadır. 3. Konserve Yeşil Fasulye: İçerdiği karotenoidler ve flavonoidler sayesinde kalp-damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Güçlü bir lif kaynağı olduğundan sindirim sistemini korur. 4. Konserve Domates Püresi: Kırmızı rengini veren likopen adı verilen antioksidan sayesinde bağışıklık sistemini ve kalbi korur. Özellikle kaynatılarak hazırlanan domateslerde likopenin daha etkili olması nedeniyle kansere karşı koruyucu etki gösterdiğine inanılıyor. 5. Konserve Kayısı: İçerdiği beta-karoten sayesinde kötü kolesterolü (LDL) düşürerek kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olurken, zengin A vitamini içeriği sayesinde de gözleri korur. İyi bir lif kaynağı olan kayısı, diyabet hastası olanlar tarafından tüketilmelidir. kabızlık ve sindirim sorunları.6. Konserve Közlenmiş Patlıcan: Özellikle kabuğuyla kızartın. Çünkü patlıcanın kabuğunda bulunan nasunin sayesinde antioksidan özelliğe sahiptir. Beyin hücrelerinin zarında koruyucu işlevi vardır. Kardiyovasküler hastalık ve kanser riskini azaltır.
7. Konserve Kırmızı Biber: Düşük kalorili içeriğiyle dikkat çekse de bol miktarda C vitamini, likopen ve ona rengini veren potasyum sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve kalp krizi riskini azaltır.
Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–