Güncel Haberler

Dijital mecralar Google’dan telif haklarını istiyor – Son Dakika Bilim Teknoloji Haberleri

Dijital medyada rekabet ortamının sağlanması ve haberdeki telif haklarının korunması amacıyla geliştirilecek “Dijital Telif Hakları Kanunu” üzerinde tartışmalar sürüyor. Bu kapsamda TBMM Dijital Medya Komisyonu 26 Haziran'da Google ile bir araya geldi. Google tarafı toplantıda durumun basit bir çözümünün olmadığını savundu.

Dünyanın dört bir yanındaki dijital haber kaynakları, Google ve Meta'yı platformlarındaki içerikleri ücret ödemeden kullanmakla suçluyor. Google'ın geçen yıl paylaştığı verilere göre Google, 15 AB ülkesinde 1.500 civarında medya platformuyla anlaşması olduğunu açıklamıştı.

2021'de Fransa, anlaşma kapsamında “müzakereleri iyi niyetle yürütmediği” için Google'a 500 milyon Euro para cezası verdi. Mart 2024'te Google, gazete haberlerini izinsiz kullandığı için 250 milyon euro daha para cezasına çarptırıldı. Google ve Meta, Fransa'daki dijital gazetelerle anlaşmalar yapmaya devam ediyor.

Avustralya'da 2021'de Google ve Meta, haberlerin kullanımı için yerel medya şirketleriyle anlaşmalar yapmak zorunda kaldı. Meta düzenlemeye direndi ve Avustralya merkezli tüm haberleri platformlarından kaldırdı. Meta ve Google daha sonra Avustralya hükümetiyle toplam yaklaşık 200 milyon Avustralya Doları değerinde üç yıllık bir anlaşma imzaladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş