Güncel Haberler

Darıca’da topraksız tarımda hasat başladı: Volkanik cürufla yetiştiriliyor…

Darıca İlçe KaymakamıKocaeli Büyükşehir Belediyesi, Darıca Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi tarafından başlatılan ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Darıca Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen “Darıca Yeni Nesil Organomineral Teknoloji Sistemi Topraksız Tarım Araştırma Geliştirme Üretim Serası”nda başarı elde edildi Volkanik atıklarla yapılan üretimde insan ve bitki sağlığına zararlı olmadığı testlerle kanıtlanmıştır.

Sıcak veya soğuk iklimlendirme elemanları kullanılmadan üretim ve işletme maliyetlerinin düşürüldüğü proje kapsamında, ithal edilen ve yerine ithal edilen marul ve biberin ardından 1 dönümlük alanda yetiştirilen domates ile olumlu sonuçlar elde edildi. Niğde ve Aksaray’dan getirilen ekonomik atık olan hindistan cevizi ürünü kokopit kullanıldı.

Yaklaşık 10 dönümlük alana ekilen mahsullerden 665 fidandan, gelecek yılın Ocak ayı sonuna kadar 35 günde bir 2 ton Kapya biberi, 800 kilogram köy biberi ve marulun hasadı yapılması bekleniyor.

“Yapraklı yeşillikleri cürufla birleştirerek lezzet ve görünürlük açısından olumlu sonuçlar elde ettik.”

Proje yöneticisi: Gebze Teknik Üniversitesi Akıllı Tarım Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi, AA muhabirine, yeşil yapraklı ürünleri cürufla birleştirerek lezzet ve görünürlük açısından olumlu sonuçlar elde ettiğini söyledi.

Çiftçi, biber ve marulun hızlı, kaliteli ve görsel olarak güzel bir şekilde büyüdüğünü söyledi. “Domateste elde ettiğimiz verim parametreleri çok iyi olduğundan ürün yelpazemizi genişletmek istedik. Bu kez domatesi eleyip köy biberi ve kapya biberi olmak üzere iki çeşit biber diktik. Aynı zamanda marul, Brüksel lahanası ve karalahana gibi farklı yeşil yapraklı bitkileri deneyin. Cüruftaki yapraklı yeşilliklerimiz “Onları toprakta yetiştirmekten daha hızlı yetiştirdik. Kalite parametreleri hız kadar önemlidir. Bitkilerimizin hem lezzet hem de görüntü, dolayısıyla kalite parametreleri açısından çok iyi elde edildiğini gördük.” dedi.

Çiftçi, sistemi optimize ederek yurt içinde yaygınlaşmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Darıca Kaymakamı Yüksel Kara, farklı ürünleri deneyerek olumlu sonuçlar elde ettiğini, bunu bilimsel verilerle ve yetiştirilen ürünlerle kanıtladığını söyledi.

Ürünlerini beslemek için gübrelerde hayvan gübresi ve deniz tuzundan yapılan losyonları kullandıklarını belirten Kara, şöyle konuştu: “Daha yerli üretim modeliyle elde edilen ürünlerin ekimde kokopit yerine cüruf kullanıldığını, beslenmesinde organik beslenmenin arttığını görüyorsunuz. Burada toplanan ürünler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.” “Vatandaşlarımıza dağıtılacak. Bu projenin hem bilimsel hem de sosyal yönü var.” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Aydınlık, sera döngüsünün sıfır atık için uygun olduğunu, gıda güvenliğinin dikkate alındığını ve düşük maliyetli bir sistem oluşturulduğunu söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi